#NIEUWS

Interview Michele Grandi

Datum: vrijdag 3 december 2021

Naam: Michele Grandi (31)
Bedrijf: Az. Agricola Grandi
Activiteiten: Eigenaar van een boerderij van 60 hectare en 4000 varkens.

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

De wens, sinds het einde van mijn studie, is altijd geweest om het bedrijf dat mijn ouders in 20 jaar hebben opgebouwd, door te zetten. Waar zij ooit begonnen met een kleine stal voor koeien, is dit later uitgebouwd met een biggen- en zeugenstal. Een baan als boer is niet voor iedereen weggelegd. De tijdsdruk en de onvoorspelbaarheid kunnen het moeilijk maken om te genieten van vrije tijd naast je werk. Maar door het te doen, ben ik ervan gaan houden. Met de steun en het vertrouwen van mijn ouders, beheer ik nu onze boerderij. Gelegen in de prachtige delta van rivier de Po, in provincie Rovigo.

Hoe ziet jouw bedrijf er over 10 jaar uit?

Ik heb geleerd dat werken in de varkenshouderij niet alleen een paar laarzen aantrekken is en de hele dag in de stal staan. We moeten ons ervan bewust zijn dat het meer is dan dat. Het is noodzakelijk dat wij voorbereid zijn op alle obstakels die we in ons zakelijke bestaan tegen kunnen komen en deze obstakels onder ogen te zien. Van het genetische aspect tot het voer. We moeten op een korte termijn keuzes kunnen maken. Ik zeg altijd ‘het glas is halfvol’. Zo sta ik er ook in. In de komende 10 jaar is mijn doel om het bedrijf een sterke economische structuur te geven en mijn productie met 50% te laten groeien.

Hoe ziet de sector er over 10 jaar uit?

In mijn ogen heeft iedereen de mogelijkheid om de sector te laten groeien. Maar het verleden heeft ons geleerd dat het altijd beter is om op middellange termijn te plannen. Helaas hebben de economische crisis, de pandemie, ziekten en de stijgende grondstofprijzen, de groei in de sector de afgelopen periode sterk beperkt.

Welke uitdagingen volgen er in de toekomst?

Ik heb zeker geen glazen bol, maar ik denk dat de toekomst van de varkenshouderij volledig bepaald gaat worden door de genetische lijn. Deze moet optimaal presteren en aan de verkoopprijzen kunnen voldoen. Daarnaast hoop ik van harte dat de samenwerking tussen de voedingsindustrie en de varkenshouderij zal groeien. Het gebruik van reststromen van voeding voor de dieren, zal de weg naar een groene toekomst openen.

« ga terug

Zoeken